6 Ağustos 2013 Salı

Hazırlayan BoATurkey , , , | 16:12 Yorum yok






Kwon BoA ((Korece :권보아,  Çince:  權寶兒/权宝儿, Japonca  クォン·ボア, ) 5 Kasım 1986 doğumlu olup sahne adı yaygın olarak bilinen ve kullanılan BoA’dır.Anlamı Beat of Angel (Meleğin Ritmi) olarak da bilinir.Korede,Japonya ve Amerika’da faaliyet gösteren Koreli bir şarkıcıdır.O K-pop’ın Kraliçesi olarak da adlandırılıyor.


BoA Gyeonggi-do, Güney Kore'de doğdu ve büyüdü. Abisinin SM seçmelerine katılması üzerine SM yenetek ajanları tarafından keşfedildi.2000 yılında, eğitiminin 2 yıl sonrası Korece albümü ve  çıkış şarkısı olan ID; Peace B yayınlandı.İki yıl sonra  Japonca çıkış parçası olan Listen to my heart’ı yayınladı. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana iki  ülke arasında eğlence, ithalat ve ihracat sınırlı olan engellerin yıkılmasından sonra Japonya’da zorluğu geçen ilk Koreli sanatçı oldu.



14 Ekim 2008 tarihinde, BoA ‘Eat you up’ teklisi ile Amerika Birleşik Devletlerine girişini yaptı ve 17 Mart 2009 tarihinde onun  ilk İngilizce albümünü yayınladı.



BoA’nın dil becerileri;  Korece, Japonca ve İngilizce’yi iyi düzeyde konuşuyor ve  kaydettiği şarkılar sayesinde birazda Çince biliyor).O Japonya’da 2 albümü 1 milyondan fazla satan tek sanatçı, ayrıca çıkışından bu yana Oricon listelerinde  üst üstüne 6 tane stüdyo albümü 1 numara olan 3 sanatçıdan biri.Diğerleri Ayumi Hamasaki ve Koda Kumi.BoA kariyerinde  tekli ve DVD satışları dahil olmak üzere 10 milyonun üstünde satış yaptı.



KARİYER: 

2000-2002 : Çıkışı ve Japonya’ya olan adımı

11 yaşındayken,abisi ile birlikte SM Yetenek Seçimi Yarışmasına gitti. Abisi breakdance yönünden dikkat çekmeye çalışsa da SM izleyicilerinin dikkatini çeken BoA oldu ve aynı gün BoA’ya bir sözleşme teklif edildi.Ailesi başlangıçta BoA’nın okulu bırakıp eğlence şirketine girmesine karşı çıksa da  ağabeyinin iknası karşısında kabul ettiler.BoA’nın şarkıcı olarak etkilendiği kişi Seo Taji.



BoA  2 yıl eğitim sonrası (vokal,dans,İngilizce,Japonca dersleri) 13 yaşına bastığında, 25 Ağustos 2000 tarihinde Kore’de çıkış albümü olan ID; Peace B’yi çıkardı.Albüm orta başarılı oldu ve Güney Kore listelerinde ilk 10’a girip 156 bin adet civarında sattı.Ayrıca  Kore plak şirketi SM Entertainment, Japonya'da müzik kariyeri başlatmak için Japon şirketi Avex Trax ile anlaşma imzaladı.BoA o sıralar albüm çalışmaları yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldı ve 2001 yılı başlarında BoA mini albümü Dont Start Now’u çıkardı ve albüm yaklaşık 90 bin sattı.



BoA Japon müzik kariyerine Avex’e ait Velfarre club ile başladı.2001 yılında

Japonca teklisi ID; PeaceB (şarkının orjinali Korece albüme ait) yayınladı.Şarkı Oricon listelerinde #20. sıraya ulaştı ve  "Amazing Kiss", "Kimochi wa Tsutawaru", ve "Listen to My Heart"şarkıları da onu takip etti.Sanatçının ilk single albümü Oricon top 5 listesine son sıradan girdi.11 Eylül sonrası, 2001 saldırısında “Avex’in Uluslarası Şarkı” projesinde BoA Kumi Koda ile birlikte yardım teklisi "The Meaning of Peace"i yayınladı.2001’den 2007’ye kadar Japan FM Network’a bağlı bir radyo programında sunuculuk yaptı.

İlk Japonca Albümü “Listen to my heart”  13 Mart 2002’de yayınlandı.Albüm BoA’nın kariyeri açısından atılım gerçekleştirdi;Albüm RIAJ sertifikalı milyon satış yapan kişi oldu.Ayrıca Oricon listelerine giriş yapan ilk Koreli sanatçı oldu. Every Heart:Minna no Kimochi” albümle aynı gün satışa çıkarıldı.Listen to my Heart  yayınladıktan 1 ay sonra BoA 2.Korece stüdyo albümü olan No.1’ı yayınladı.Albüm yaklaşık 544 bin sattı ve Güney Kore’de yılın en çok satılan albüm listesinde 4. sırayı aldı.Jumping into New World (mini albüm Dont start Now’dan yeniden  yayınlanan Japonca şarkı) ve Japonca tekli Dont start now bir ay sonra aynı gün yayınlandı.


Daha sonra BoA onun 17. teklisi "Valenti"yi yayınladı.Bu şarkı Oricon listelerinde 2 konumda yer aldı.BoA ardından iki tekli daha yayınladı: "Kiseki / No.1" ve  "Jewel Song / Beside You: Boku o Yobu Koe"her iki şarkı da 3 konumda yükseldi.Yılın sonunda BoA mini Korece albümü olan “Miracle”ı yayınladı.


2003-2005 :Mesleki Başarısı

BoA’nın 2. Japonca stüdyo albümü Valenti(2003), 1,249,00 satış rakamı ile onun en çok satan albümü oldu.Albüme destek olarak BoA , “BoA 1st Live Tour Valenti” başlıklı ilk Japon turnesini başlattı.Sonraki yıl 2 Korece albüm çıkardı ; Atlantis Prince ve mini albüm olan Shine we are!. İlki yaklaşık  345 bin satıp Güney Kore en çok satan 5 listesine girdi, ikincisi ise yaklaşık 58 bin civarında sattı.


Üçüncü Japon stüdyo albümü, Love & Honesty (2004) müziksel yönde bir değişim oldu: Albüm rock-dance ve R&B tarzında bir parça olan ‘Rock with you’ şarkısını içerdi.Valenti satışlarından sonra albüm satış rakamı başarısızlık gösterse de iki hafta boyunca Oricon listelerinde üst sırada olup RIAJ üçlü platin aldı. Albümü desteklemek için, BoA bir tur düzenledi; Live Concert  Tour 2004 Love & Honestly. 1.turun aksine  egzotik Asya tasarımı vurgulandı, Love & Honestly Tur "dış-uzay, bilim-kurgu" temalıydı sahne arasında 3 katlı yüksek uzay gemisi ve Asimo (robot) kullanıldı.Tur Saitama’da başlayıp Yokohoma’da sona erdi, 9 performanstan oluşup yaklaşık 105 kişi eşlik etti.İlk karışık(derleme) albümü Best of Soul(2005) yaklaşık 1 milyonun üstünde sattı ve Japonya’da 2 milyon satış yapan ilk Asyalı (Japon olmayan) şarkıcı oldu.



BoA 4. albümü My Name(2004)’de yeni görüntüsünü keşfetti. O önceki  ‘genç’ ve ‘tatlı’ karekterinden sıyrılıp ‘seksi’ ve ‘ateşli’ yönünü ortaya çıkardı.Albüm Çin marketlerinde akına uğradı ve Mandarin Çincesinde söylenen iki şarkı içerdi.BoA’nın Korece albüm satışları azalmaya başladı;Albüm 191 bin sattı ve Güney Kore’nin yılın en çok satan 11. albümü oldu.Eylül 2004’te, BoA Kore bağımsızlık gönüllüsü –milliyetçi Jung Geun için bir anıt projesine 50 milyon yen bağışladığı için Japonya’da tartışma ortamı yarattı.



5. Korece albümü Girls on Top(2005) görüntüsünü değiştirmeye devam etti.Albüm daha çok olgun ve kendinden emin tavrını yansıtıyordu ve ‘"erkek şovenizmine savaş ilanı’; kapak fotoğrafı özgürlük ve derinlik konseptinde bohem görünümü temsil ediyordu, müzik videosu ve albüm fotoğraflarında BoA geleneksel Kore elbiseleri içinde “Kore kadınlarının görüşü”nü canlandırıyordu.Albüm aynı zamanda Çin marketlerinde de satışa sunuldu ve bir önceki albüm gibi Mandarin Çincesi şarkılar içerdi, albüm bir önceki albümden daha az sattı ve 113bin satış ile o yıl Kore’de en çok satan albümler arasında 14. sırada bulundu.

2006-2008-Japonya başarıları 


2006’da, Japonya’ya odaklandığı gibi Kore’ye odaklandı.4. stüdyo albümü Outgrow 15 Şubat 2006’da yayınlandı.Albüm ilk çıktığında Orion listelerinde zirveye ulaştı,bu başarıyı o 4 Japonca albümde de yakalamıştı. 220 bin satış ile, bu noktadaki bir albüm için çıkışından beri ilk hafta en az satan albüm oldu. Albümün ilk teklisi’Do the montion’  zirveye ulaştı, Oricon listelerinde 4. kez Japon olmayıp 1 numarada kalan şarkıcı oldu. "Merry Christmas from BoA" (2005), albümün son şarkısı olup şarkıcının ilk dijital şarkısıdır.



Mayıs ayında BoA, SM şirketiyle 2012’ye kadar yaptığı anlaşmayı yeniledi.O zaman BoA’nın şirketten hissesi olduğu kaydedildi.(Yaklaşık 1 milyon dolar)O aynı zamanda ‘Over the Hedge’ animasyon filminin Japon ve Kore versyonunda sesini kullandı.21 Eylül 2006’da, Kore’deki ilk dijital singleı olan ‘Key of Heart’ü yayınladı. Outgrow’a destek olarak 29 Eylül’de BoA , ‘BoA the Live’ adında bir Zepp tur (Zepp:Japonya’yı kapsayan bir tür konser adı) düzenledi, 29 Ekime kadar süren tur Nagoya’da başladı  12 show içerdi, ardından şu şehirlerde devam etti: Fukuoka, Osaka, Tokyo, Sendai, ve Sapporo. 7 Aralık 2006 tarihinde ilk Noel konserini düzenledi.


BoA’nın 5. Japonca stüdyo albümü, Made in Twenty(2007), onu genç kız görünümünden daha olgun bir kız görünümüne çevirdi.Albüm, RB ve dans şarkılarının yanı sıra ballad  da içeriyordu, haftalık Oricon listelerine üst sıradan giriş yaptı, bunu üst üste yapan onun 6. albümü. BoA kendi şarkılarını yazmak için kişisel bir bilgisayar kullanmaya başladı. ("No More Make Me Sick")31 Mart 2007 tarihinde, albümünü destelemek amacıyla ülke çapında Japonya’da bir tur başlattı.Yaklaşık 70 bin satan konser bileti, BoA’nın bu zamana kadar verdiği en büyük konser oldu.Albümden 2 şarkı arkaplan şarkısı olarak kullanıldı; ‘Your Color’, Xbox 360 oyununun Japonca versyonunda kullanıldı.’Key of Heart’ Japon draması  Over the Hedge’in kapanış müziği olarak kullanıldı.Aynı zamanda  Key of Heart’ün inglizve versyonunu da teklinin sadece ilk basımında olacak şekilde yayınladı.2007 sonrası, Anycall(Samsung telefon markası) BoA, Xiah, Tablo ve jazz piyanist  Jin Bora’dan oluşan bir grup oluşturdu.Grup markanın reklamını yaptı ve  sadece ‘Anyband’ adında bir tekli yayınladı.


6. Japonca albümü The Face(2008) ile, BoA müziği üzerinde daha fazla yaratıcı olmaya başladı.Aynı zamanda elektro pop’ta da ilerledi.Ayrıca sevgiye de odaklandı.’Be with you’ gibi.Bir köpekle olan arkadaşlığı anlatan bir şarkı.Albüm Oricon listelerinde zirvede kaldı,Japonya’da üst üste 6 stüdyo albümü  Oricon’da zirvede kalan iki sanatçıdan biri oldu.(Diğeri de Ayumi art arda 8 albümü  1 numarada kaldı.) 9 Haziran 2009’da, BoA ve dünyanın dört bir yanında 9 şarkıcı, Wei Wei’nin Dedication of Love şarkısının İngilizce versyonunu söylediler. Yapımcılar Roald Hoffmann ve Brian Alan oldu.Şarkı Sichuan depremi mağdurlarına karşı fon müziği olarak kullanıldı.Ama sıkı programı nedeniyle BoA projeden geri çekildi.Kore mücevher markası Ramee, Boa’nın kendisi tarafından tasarlanan mücevheri ‘Ramee by BoA’ şeklinde yayınladılar.







0 yorum:

Yorum Gönder

Ara